Tehnici de memorare pdf




















Asadar, prelucrarea logica, deplina intelegere si sistematizare a unui text sunt esentiale pentru o invatare facila si durabila. Un alt factor favorizant al memorarii il constituie vointa, intentia de a tine minte, ceea ce implica un efort de a retine informatiile pentru a le putea relata altora.

Are importanta si intervalul de timp pentru care ne pregatim sa memoram un material. Un bine cunoscut factor al conservarii cunostintelor il constituie repetarea lor. Dar nu orice fel de repetare este valoroasa. Eficienta ei este proportionala cu participarea activa a celui care invata: sa urmareasca aprofundarea intelegerii, stabilirea de numeroase legaturi cu bagajul cunostintelor asimilate, sa rezolve probleme in relatie cu materialul studiat, sa efectueze aplicatii in lucrari practice sau de laborator, sa utilizeze desene ori scheme in vederea concretizarii s.

Un rol pozitiv il are numarul de repetari. Chiar si repetarile suplimentare sunt utile, contribuind la consolidarea informatiilor. Insemnatate au si pauzele dintre doua repetitii succesive. Repetitia poate fi organizata diferit. Materia se poate repeta global citind textul de la inceput pana la sfarsit si reluand-ul de la inceput sau se poate repeta fragmentar impartind materialul pe teme si efectuand repetitia pe fragmente pana la asimilarea treptata a tuturor.

In cazul unui text scurt si de mare volum de informatii si greu de inteles, cea mai productiva este repetarea globala. Cand e vorba de un volum mare de informatii si greu de inteles, cea mai eficienta este o repetare mixta: o repetare globala, urmata de invatarea pe fragmente si, in final, o noua parcurgere in ansamblu.

Un bun procedeu de reperare este acela de a imbina lectura cu incercari de reproducere si aceasta chiar de la inceput. Sunt mai multe avantaje. Poti citi un text de 6 ori, dar daca nu esti atent si iti fug mereu gandurile, s-ar putea sa nu fii atent: nu poti vorbi si, simultan, sa te gandesti la altceva. Apoi, iti dai seama de la inceput ce ai inteles si retinut si ce nu.

Vei repeta deci din ce in ce mai putine idei. In fine, revenirea la text iti poate semnala si cazurile de intelegere gresita, avand posibilitatea corectarii. Tinand cont de ceea ce s-a precizat in privinta conditiilor memorarii putem concepe modul optim de organizare a invatarii unui text amplu si dificil in felul urmator: Prima etapa ar constitui-o familiarizarea cu textul, implicand o lectura rapida a intregului material, pentru orientare. Apoi se impune aprofundarea ideilor: se fragmenteaza textul dupa principalele teme si se urmareste deplina intelegere si sistematizare a temelor luate pe rand.

Intelegerea aprofundata asigura in mare masura si memorarea. Totusi, sunt date, definitii, clasificari care cer o munca speciala de fixare. Prin urmare, in a treia faza se impune reluarea fiecarui fragment in vederea unei memorari analitice, cand memoram ceea ce n-am retinut.

Penultima etapa este aceea in care urmarim o fixare in ansamblu, cand recapitularea intregului material este insotita de intocmirea unor scheme cateva idei principale pe o foaie de hartie , sintetizand esenta fiecarei lectii In fine, in ajun de examen se impune referat. Conecteaza-te la contul tau. Recuperare parola. Acetilcolina Colina Resveratrol. Share this: Twitter Facebook. Combinatii de Fenilpiracetam phenylpiracetam cu colina, noopept, fenibut phenibut si altele.

Colina, un nutrient esential. Upcoming SlideShare. Arborele Care Daruieste. Embed Size px. Start on. Show related SlideShares at end.

WordPress Shortcode. Share Email. Top clipped slide. Download Now Download Download to read offline. Super tehnici-de-memorare-andy-szekely Mar. Self Improvement. Tehnici de memorare. Cristina Danes Follow. Invatarea accelerata. Adina chelcea psihoteste 2. Alegerea temei 2. Stabilirea obiectivelor 3. Campbell 1. Decide cum vei evalua proiectul ex. Din punct de vedere organizatoric, experimentele pot fi: Experimente frontale. Experimente pe grupe.

Experimente individuale. Elaborarea concluziilor. Care ar putea fi modalitatea de realizare a acestora? Centrarea mediului pe subiect, pe resursele sale interne. Ionescu, I. Dacia , Cluj Ionescu, M. Radu I. Related Papers.



0コメント

  • 1000 / 1000